Wat maakt bamboe duurzaam?

February 12, 2024
Tips om te verduurzamen met bamboe
gepubliceerd op  Bijgewerkt op  

Bamboe producten zie je overal. Van onderbroeken tot rietjes en zelfs bakstenen (die heel cool zijn trouwens). Het lijkt wel alsof de plant elke industrie op een duurzame manier beïnvloedt. Of alles nou echt duurzaam is, is nog de vraag. Maar het idee is leuk en wij waarderen de creativiteit.

Wij hebben een aantal leuke en opmerkelijke producten verzameld hoe je met bamboe kan “verduurzamen”. Maar eerst wordt uitgelegd wat bamboe is en wat de plant nou zo duurzaam maakt.

Wat is bamboe en waarom is het duurzaam

Allereerst een stukje waar je wel slimmer van wordt. Want wat is bamboe en wat maakt het zo duurzaam? Bamboe is een grassoort die voornamelijk voorkomt in Oost-Azië. Bamboe groeit onder verschillende omstandigheden en er zijn ruim 1000 soorten. Je hebt bamboe als brede boom stengel van 30 meter hoog in een regenwoud in China en bij je oma in de tuin in Nederland.

Waar de plant vooral bekend om staat is dat bamboe snel groeit. Bamboe groeit zelfs zo snel dat de plant het wereldrecord voor snelst groeiende plant op aarde te pakken heeft wat staat op maximaal 91 centimeter per dag. In vergelijking met andere hernieuwbare grondstoffen zoals bomen is tot wel 30 keer sneller. Lees ook alles over bamboe snoeien.

Naast de hernieuwbaarheid van bamboe is de plant ook nog is zelfbevruchtend. Na oogsten blijven de wortels intact en groeit de plant door. Dat betekent dat door de hernieuwbare kwaliteiten van bamboe het niet meer nodig is om oerbossen te ontbossen.

Wist je al dat bamboe natuurlijke anti-schimmel DNA heeft? Hierdoor kan de plant zonder pesticiden of chemicaliën verbouwd en geproduceerd worden. Dit maakt dat papier uit 100% organische bamboe volledig biologisch afbreekbaar en ook hygiënisch is.

Bamboe heeft een hoge CO2 opslag en draagt hiermee bij aan het zuiveren van de aarde. Dit gebeurt vooral als de stengel groeit. Bamboe neemt 35% meer koolstof op laat 35% meer zuurstof vrij dan de gemiddelde boom. Door bamboebossen goed te beheren kan je dus een efficiënt systeem maken.

Als laatste is bamboe is ontzettend sterk. Een bamboestam is een van de sterkste bouwmaterialen van de wereld. Het heeft een treksterkte van 28.000 inch per vierkante millimeter tegenover 23.000 inch voor staal.

Het gaat er dus om dat bamboe als alternatief materiaal gebruikt wordt. Bamboe bezit een aantal eigenschappen wat het extreem duurzaam maakt zoals dat de plant snel groeit. Spullen die van bomen gemaakt worden zijn dus het meest logisch omdat met bamboevezels hetzelfde kan worden gedaan als papiervezels. Aan de andere kant kunnen juist hele harde materialen vervangen worden zoals bouwmaterialen. Lees nog meer over wat bamboe is.

Wat is bamboe

Plastic besparen met bamboe producten

Plastic is een groot probleem. Want het is niet afbreekbaar en zal dus voor altijd ergens op aarde rondzwerven. Bamboe hier als alternatief te gebruiken klinkt dus logisch, mits het op een duurzame manier gemaakt is.

Hier een paar producten waar bamboe plastic vervangt:

  1. Bamboe single-use bestek, bordjes en bekers
  2. Herbruikbare rietjes van harde bamboe
  3. Bamboe tandenborstel
  4. Herbruikbare bamboe koffiebeker
  5. Kam of borstel van bamboe
Plastic besparen met bamboe producten

Bomen besparen met bamboe producten

Bomen worden vooral gebruikt voor papier en tissues. Denk aan alle dagelijkse behoeftes waar jij alleen al papier voor nodig hebt. Van het toilet tot het kantoor, papier is overal. Hieronder een paar duurzame alternatieven:

  1. 100% bamboe toiletpapier
  2. Bamboe servetten
  3. Bamboe keukendoeken
  4. Bamboe print papier
  5. Bamboe verpakkingen

Bestel Bamboi bamboe wc papier!

Bomen besparen met bamboe
gepubliceerd op  Bijgewerkt op