Waar wordt Bamboi® geproduceerd?

February 12, 2024
Wc papier grootverpakking
gepubliceerd op  Bijgewerkt op  

Bamboi® bamboe toiletpapier wordt in China gemaakt, omdat hier de grootste bamboebossen te vinden zijn. Dit zorgt voor een grote voorraad aan lokale, natuurlijke grondstoffen. Daarnaast is er in China veel expertise over bamboe en het verwerken ervan tot wc papier. Dit zorgt er voor dat ons duurzaam toiletpapier écht gemaakt is van 100% bamboe. Het gehele product bestaat uit bamboe, van de kern tot de rol en de wrapper om heen.

De bamboe die Bamboi® gebruikt komt volledig uit verantwoord beheerde bossen in Sichuan, een regio in China, en is gelukkig totaal niet interessant voor panda’s. De soort vertegenwoordigt een oppervlakte van 200.000 hectaren. Dit is gelijk aan zo een 100.000 – 150.000 voetbalvelden. Er is meer dan genoeg om te gebruiken. En hoe meer het gebruikt wordt, hoe beter het is voor de wereld, lees de veelgestelde vragen!

Hoe is wc papier ontstaan?

Dat er veel expertise over wc papier in China is, is eigenlijk heel logisch als je bedenkt dat het eerste wc papier daar is ontstaan. Het papier maken zelf zou zelfs een reden voor de gouden eeuw in China geweest zijn (618-907). In de 6e eeuw is namelijk de eerste toiletpapier omschrijving in een tekst in China gevonden. Echter duurde het tot 1391 dat papier gebruikt en gemaakt werd voor specifiek deze reden.

Het was Ts’ai Lun die schors, hennep en vodden (oude kleren) met water mengde en zo het pulp proces heeft ontdekt. Dit mengsel werd vervolgens gestampt tot pulp. Uit de pulp wordt al het overtollige water gedrukt om daarna te drogen in de zon. Deze losse gedroogde vellen werden het eerste toiletpapier. Lees de voordelen van bamboe wc papier.

Wie is de uitvinder van toiletpapier?

De echte uitvinder van wc papier is dus een persoon in China geweest. Hier werd al ver voor de commercialisatie van wc rollen gebruikt gemaakt van het eerste toiletpapier. Want het duurde tot 1857 dat een man genaamd Joseph Gayetty zijn plat gevouwen papieren vellen verpakte en verkocht als het eerste wc papier en hierdoor de uitvinder werd van toiletpapier. Ook benieuwd naar de toiletrolhouder? Wij vertellen alles over de toiletrolhouder.

Het was het Amerikaanse bedrijf Scott dat in 1890 papier op een rol ging wikkelen en dus met de eerste wc rol kwam.

Waarom is wc papier wit?

Toiletpapier is wit omdat het gebleekt is. Zonder bleekmiddel zou wc papier een bruinachtige kleur hebben. Onder het thema “te veel informatie” is wit papier in die zin beter dat mensen duidelijker hun toiletbeurt kunnen controleren. Gekleurd wc papier of zelfs bruin wc papier is namelijk minder geschikt hiervoor.

Maar naast de hygiënische voorkeur van kleur er is nog een “betere” reden dat papier gebleekt wordt. Om dit uit te leggen is een kleine inkijk in de productie van wc papier nodig.

Toiletpapier wordt gemaakt van cellulose vezels die bijvoorbeeld van bomen, bamboe en gerecycled papier of karton komen. De vezels kunnen kort of lang zijn, wat verschilt per herkomst van de vezel. De vezels worden gemengd met water tot pulp en dit pulp wordt dan met hydrogen peroxide of chlorine gebleekt. Dit proces is ook verantwoordelijk voor het zacht maken van het papier omdat door de chemicaliën lignine uit het papier wordt gehaald. Echter is hier nog een debat over omdat virgin wood pulp bleken het meest zachte materiaal maakt maar het lang niet nodig is. Cellulose vezels zijn namelijk al wit en er kan prima zacht toiletpapier gemaakt worden van ongebleekte vezels. Gebleekt toiletpapier is dus eerder een norm dan dat het echt een functie heeft. Kies voor ecologische wc papier.

Bestel ons bamboe toiletpapier!

Waarom is wc papier wit
gepubliceerd op  Bijgewerkt op