Hoe snel groeit bamboe? 

February 12, 2024
Hoe snel groeit bamboe
gepubliceerd op  Bijgewerkt op  

Er zijn meer dan 1000 verschillende soorten bamboe vastgesteld en de ene soort groeit sneller dan de ander, maar al met al behoort bamboe tot de snelst groeiende plant van de wereld. En nu zul je wel denken: hoe snel groeit bamboe dan? Bamboe groeit ongeveer één meter per dag, met uitzondering van de Moso bamboe: die kan zelfs tot 1.20m groeien in 24 uur. Daarnaast is bamboe onder te verdelen in twee verschillende soorten: woekerende en niet woekerende bamboe. Maar waar en wanneer groeit bamboe eigenlijk? En moet je bamboe snoeien?

Waar groeit bamboe?

Over het algemeen staat bamboe bekend als een plant die groeit in plaatsen als Zuidoost-Azië, maar in werkelijkheid kan bamboe overal groeien. Afhankelijk van welke soort bamboe probeert te spruiten, kan bamboe groeien in subtropische gebieden of op plaatsen zo koud als Iowa.

Voordat steden zich op grote schaal uitbreiden, groeide bamboe op elk continent behalve Antarctica en Europa. Zuidoost-Azië is de meest voorkomende plaats waar bamboe groeit en daar groeit de plantensoort al miljoenen jaren. Zelfs Zuid-Amerika heeft inheemse bamboe. Meer dan vijf miljoen hectare land in Cane Beak, gelegen in het zuidoosten van Amerika, was ooit bedekt met inheemse bamboe. Pas tijdens de migratiebewegingen in het begin van de 19e eeuw werd de groeiende bamboe door kolonisten vernietigd, omdat de bamboe plant groeide op grond die volgens hen moest worden verbouwd tot boerderijen.

Er zijn tot nu toe over de hele wereld tussen de 1200 en 1500 soorten bamboe ontdekt, die groeien afhankelijk van het klimaat dat de specifieke soort kan verdragen. Er zijn bamboesoorten die winterweer tot -6 graden celsius kunnen overleven en in het voorjaar tijdens de normale kiemperioden toch weer groeien. Meestal groeit hoge bamboe in plaatsen met een tropisch, subtropisch of gematigd weer klimaat. Dit zijn plaatsen zoals Zuidoost Azië, Zuid Amerika en het zuidoostelijke deel van de Verenigde Staten. Van sommige bamboesoorten is bekend dat ze goed binnenshuis groeien in minder gematigde delen van de wereld zoals Europa.

Waar groeit bamboe

Bamboe in huis

Bamboe is ook een ideale plant voor in de tuin of op het balkon. Het houtachtige gras kan worden gebruikt langs de vijver, als een haag of in potten. Bamboe heeft unieke groei-eigenschappen ten opzichte van andere planten. Vanwege de eenjarige levenscyclus en omdat zij in volle bloei staat in het voorjaar, is bamboe een voordelige plant om in de tuin te plaatsen.

Het enige probleem dat men soms ervaart bij het planten van bamboe in de tuin zijn de woekerende wortels van de plant. Deze kunnen zo snel groeien dat het moeilijk is te voorkomen dat de bamboeplant de hele tuin of het landschap overneemt. De wortelstokken zijn ook moeilijk te verwijderen; meestal moeten de wortelstokken worden opgegraven en vervolgens uit elkaar worden gehakt. Bamboe heeft een breed verspreidingsgebied, zoals blijkt uit de enorme hoeveelheden bamboebossen die in Zuidoost-Azië nog overeind staan.

Binnen bamboe

Moet je bamboe snoeien?

Wanneer de bamboeplant na een tot drie jaar volwassen hoogte heeft bereikt, is het voordelig om de bamboe eens in de zoveel tijd te snoeien. Door het snoeien van de bamboeplant voorkom je dat overtollige halmen aan het einde van hun levenscyclus onnodig ruimte in nemen. Deze halmen gaan doorgaans ongeveer tien jaar mee. Het verwijderen van oude en andere ongewenste halmen helpt om nieuwe groei te stimuleren en ruimte te creëren voor nieuwe halmen. Snoeien is meestal pas nodig als de bamboe zich gevestigd heeft. Dit is meestal na het derde tot vijfde groeiseizoen. De tijd die bamboe nodig heeft om zich te vestigen hangt af van vele factoren zoals het plant gebied, de soort, de klimaatzone, het water, het zonlicht en de bodem.

Snoeien kan bijna het hele jaar door. Het is echter niet verstandig om tijdens het groeiseizoen te snoeien vanwege mogelijke schade aan nieuwe scheuten. Als de bamboe gesnoeid wordt moet wel minstens één derde van de gezonde bamboe halmen overblijven, anders zal de bamboe plant permanent worden aangetast. Het is ook mogelijk om de bamboe te toppen. Wanneer de bamboe wordt getopt wordt het bovenste gedeelte van de bamboe plant verwijderd. Eenmaal getopt zal de bamboe plant nooit meer verticaal groeien. Als de bamboe eenmaal getopt is, blijft hij gedurende zijn hele levenscyclus op dezelfde hoogte.

Het is wenselijk om enkele levensvatbare stengels over te houden en slechts een halve centimeter boven de knoop af te knippen wanneer de bamboe wordt getopt. Zonder deze levensvatbare stengels kunnen er geen nieuwe stengels groeien en zal de bamboe plant niet overleven. Het is meestal het beste om drie of meer groepen halmen te laten staan voor de gezondheid en het uiterlijk van de halmen. Deze hoge bamboe halmen zullen meer bladeren laten groeien om het hoogteverlies te compenseren. Hierdoor krijgt de bamboe een heel ander uiterlijk met een sprieterige ‘topping’.

Wanneer groeit bamboe?

Bamboe bereikt elk jaar nieuwe hoogte door elk voorjaar nieuwe en grotere scheuten te laten groeien. De nieuwe scheuten komen gewoonlijk tussen april en juli uit de grond en bereiken volledige hoogte in ongeveer twee tot drie maanden.

De reden dat bamboe zo snel groeit, is dat de bamboescheuten op jonge leeftijd al alle benodigde voedingsstoffen hebben. Waar een eerste jonge bamboescheut moet vechten voor zijn plaats in de grond om alle voedingsstoffen binnen te krijgen, kunnen de daaropvolgende bamboescheuten gebruik maken van het netwerk van de ondergrondse wortels. Het komt dus voor dat uit een kleine slappe bamboeplant van woekerende soorten enkele jaren later nieuwe en sterkere bamboe planten groeien. Door de verticaal verspreidende rhizomen kan het voorkomen dat een bamboe bos volledig is ontstaan uit slechts één ondergrondse bamboe wortelstok.

Wanneer groeit bamboe

Soorten bamboe

Er zijn twee verschillende soorten bamboe: woekerende en niet woekerende bamboe. De bovengenoemde soort is woekerende bamboe. Deze soort verspreidt zich gemakkelijk en snel door haar verticale wortelstelsel. De andere categorie is niet woekerende bamboe. Deze soort groeit horizontaal diep de aarde in en klontert alle wortels samen. Deze variant bamboe groeit niet zo snel als woekerende bamboe, doordat de wortels niet zo zeer verspreid zijn maar zich concentreren op een plek. Woekerende bamboe kan als onuitroeibaar worden beschouwd omdat zij in korte tijd een groot stuk land kan overnemen.

Het is cruciaal om de bamboeplant in deze eerste jaren op de juiste manier te verzorgen om de levensduur van de plant te verlengen en haar snel te helpen groeien. Allereerst hoort bij de juiste verzorging voldoende water geven. Het is bijna onmogelijk om bamboe te veel water te geven, en op warme, droge dagen moet een bamboe plant bijna twee keer zoveel water dan gebruikelijk krijgen om volledig te kunnen groeien. Daarnaast is het belangrijk om de bamboeplant voldoende, het liefst direct zonlicht te geven en voldoende voeding. Bamboe houdt er van om in de volle zon te staan.

Bamboe groeit op verschillende delen van de wereld, in vele soorten en maten. De bamboe plant kan zowel hele bossen vullen of in kleine getale in de tuin worden geplant. Om de bamboe optimaal te laten groeien in een huiselijke omgeving, is het van belang de bamboe helmen eens in de zoveel tijd te snoeien, het liefst na het groeiseizoen. Hoe de bamboe groeit hangt af van de soort bamboe, maar gewoonlijk bereikt bamboe haar volledige hoogte twee tot drie maanden nadat zij uit de grond zijn gekomen in het voorjaar. Shop ons bamboe toilet papier!

gepubliceerd op  Bijgewerkt op