Lees alles over hypoallergeen

February 12, 2024
Lees alles over hypoallergeen
gepubliceerd op  Bijgewerkt op  

Het bamboe toiletpapier van Bamboi is volledig vrij van toegevoegde chemicaliën en daar door geschikt voor de gevoelige huid.

Als iemand last heeft van een allergie, is het verstandig om op zoek te gaan naar producten met de vermelding ‘hypoallergeen’ om een allergische reactie te voorkomen. Hypoallergeen betekent dat een product weinig stoffen bevat die allergieën veroorzaken, de zogenaamde allergenen. Maar omdat er geen algemeen aanvaarde wetenschappelijke of wettelijke definitie van de term bestaat, beschermt het woord hypoallergeen op een etiket niet altijd.

Er zijn veel verschillende producten die worden omschreven als hypoallergeen. Verkopers van producten zoals cosmetica, speelgoed, kleding, gebruiksvoorwerpen en zelfs huisdieren kunnen een product als hypoallergeen bestempelen zonder dat ze aan een door de overheid voorgeschreven norm hoeven te voldoen. Het is dus logisch dat hypoallergeen per product een andere lading heeft.

Bamboe wc papier heeft veel voordelen. Bamboe kan verbouwd worden zonder pesticiden, kunstmest of chemicaliën. Dit komt door de natuurlijke antibacteriële eigenschap van bamboe Kun, dat de bamboe plant tijdens de groei en bij het maken van de papiervezels beschermt. Bamboi toiletpapier bestaat uit 100% organische, ongebleekte rollen. Hierdoor is Bamboi vrij van toegevoegde chemicaliën en kan het wc papier worden bestempeld als hypoallergeen. Bamboe toiletpapier van Bamboi is erg geschikt voor de gevoelige huid. Lees ook waar Bamboi wordt geproduceerd.

Chemicaliën vrij toiletpapier

Wat is hypoallergeen?

Hypo betekent minder in het Latijn. Een allergeen is een stof die allergische reacties oproept bij mensen. Hypoallergeen betekent dus dat er minder stoffen in een product zitten waar iemand allergisch op kan reageren. Hypoallergene producten bevatten ingrediënten die de kans op een allergische reactie zo klein mogelijk maken.

Hypoallergeen betekenis

Maar wat betekent hypoallergeen dan precies? Dat verschilt per product. Er is namelijk geen algemeen aanvaarde wetenschappelijke of wettelijke definitie van de term hypoallergeen. Dit betekent dat hoewel er op het etiket hypoallergeen staat dit niet meteen beschermd is tegen een allergische reactie. Verkopers van cosmetische producten, speelgoed, kleding en zelfs huisdieren kunnen ‘hypoallergeen’ bestempeld worden zonder dat ze aan een door de overheid voorgeschreven norm hoeven te voldoen.

Er zijn veel verschillende soorten allergenen in de natuur: pollen, huisstofmijt, dierenhaar, insectenbeten en diverse voedingsmiddelen. Al deze stoffen kunnen een allergische reactie veroorzaken die in enkele gevallen zelfs levensbedreigend kan zijn. Een milde allergische reactie kan ook jeuk, een loopneus, niezen en hoofdpijn veroorzaken. Een allergische huidreactie is te herkennen aan jeukende rode uitslag. Bij een ernstige allergische reactie kan het lichaam in een staat van anafylactische shock raken.

Meestal begint een anafylactische shock als een milde allergische reactie, bijvoorbeeld met jeuk. Binnen een half uur treden er aanvullende symptomen op, zoals gezwollen lippen, piepende ademhaling, flauwvallen, braken, lage bloeddruk. Een anafylactische shock is een ernstige reactie. Wanneer bovenstaande symptomen optreden moet er zo snel mogelijk een ambulance gebeld worden.

Verscherping van de regels van hypoallergeen

De term hypoallergeen is niet wettelijk gedefinieerd en is dus vrij te gebruiken. Echter, sinds 2019 zijn de regels omtrent hypoallergeen producten aangescherpt. Officieel is het alleen nog toegestaan om het woord hypoallergeen op producten te gebruiken als een bedrijf kan bewijzen dat het product alleen maar ingrediënten bevat die bewezen een heel klein risico op een allergische reactie met zich mee brengen. Dit verschilt natuurlijk per product en kan daarom lastig zijn om te definiëren. Maar hypoallergeen betekent vooralsnog niet dat er helemaal geen risico is op een allergische reactie.

De vraag is echter of alle merken wel op de hoogte zijn van de aangescherpte regels. Het is daarom wenselijk om niet blind te vertrouwen op deze claim, en om de ingrediënten van de producten na te kijken op de verpakking. Bij het controleren van de ingrediëntenlijst kan het nuttig zijn om te weten dat de ingrediënten niet altijd in gebruikelijke taal worden vermeld. In het geval van chemische stoffen zijn wetenschappelijke namen gebruikelijk. Bij natuurlijke stoffen gebruikt de fabrikant vaak de Latijnse namen van de gegeven kruiden. Zoals hierboven vermeld bestaat Bamboi toiletpapier uit volledig organisch ongebleekt papier en kan daardoor bestempeld worden als vrij van toegevoegde chemicaliën en hypoallergeen.

Wat is hypoallergeen

Hypoallergeen en bamboe

Over het algemeen staat de bamboeplant er om bekend dat zij van nature antibacterieel is. Uit een studie uit 2012 uit het Journal of the Textile Institute blijkt dat de in Australië gekweekte Moso bamboe (phyllostachys pubescens) natuurlijke antibacteriële stoffen bevat in de lignine van de plant. Lignine is een klasse van complexe organische polymeren die aanwezig zijn in de celwanden van veel planten waardoor ze stijf, houtachtig en rotbestendig zijn. In het geval van bamboe is de lignine verantwoordelijk voor de bescherming van de bamboeplant tegen weersinvloeden en schade van buitenaf. Ze dienen ook als opslagplaats voor de antibacteriële stoffen van bamboe.

Een ander onderzoek uit Japan heeft ook vastgesteld dat bamboescheuten kunnen worden gebruikt als antibacterieel materiaal. Men stelde vast dat extracten van de huid van bamboescheuten de groei van bacteriën Staphylococcus aureus en Escherichia coli remden. Dit zou betekenen dat het in de toekomst misschien wel mogelijk is om antibiotica te maken gewonnen uit bamboe. Naast bamboe zijn er ook andere planten met natuurlijke antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen, zoals appel, kamille, kruidnagel, knoflook, hennep, ui en kurkuma.

De natuurlijke antibacteriële eigenschap van bamboe wordt gewoonlijk Kun of bamboe Kun genoemd. Er is nog geen Nederlandse vertaling voor dit woord. Bamboe Kun is verantwoordelijk voor het natuurlijke vermogen van bamboe om de meeste bacteriën, schimmels, insecten en ongedierte te weren. Bamboe Kun is de reden waarom bamboe zich in de natuur zelfs zonder pesticiden en herbiciden kan voortplanten. Dit in tegenstelling tot andere industriële gewassen zoals katoen en mais, die goed onderhoud, kunstmest en pesticiden nodig hebben om te verbouwen. Het gebruik van bamboe voor het maken van producten is dus wel degelijk beter voor het klimaat. Dit is een van de redenen waarom bamboe biologisch en milieuvriendelijk is en beschouwd wordt als een duurzamer gewas.

hypoallergeen en bamboe

Is Bamboi hypoallergeen?

Hoewel het een brede, onbeschermde term is, betekent hypoallergeen over het algemeen dat er minder stoffen in een product zitten waar iemand allergisch op kan reageren. Omdat er veel verschillende soorten producten zijn die bestempeld kunnen worden als hypoallergeen, is het lastig te bepalen wanneer iets echt de titel hypoallergeen product mag dragen. Omdat er zo een breed scala aan hypoallergene producten bestaat, verschilt het ook per product wanneer iets hypoallergeen is. Het bamboe toiletpapier van Bamboe is zacht en volledig vrij van toegevoegde chemicaliën. Bamboi toiletpapier is daardoor geschikt voor de gevoelige huid. Hieruit kan worden opgemaakt dat bamboe wel degelijk hypoallergeen is. Koop ons bamboe toiletpapier in de Bamboi shop.

gepubliceerd op  Bijgewerkt op