Waarom Eco Toiletpapier

February 12, 2024
Waarom Eco Toiletpapier
gepubliceerd op  Bijgewerkt op  

Wc papier is een noodzakelijk goed voor de meeste mensen. En daardoor een grote last voor onze wereld. Zelfs zo groot dat er dagelijks 27.000 bomen rechtstreeks door het toilet worden gespoeld. Dit komt omdat veel wc papier nog gemaakt wordt van “virgin wood pulp” wat betekent dat er dus oerbossen gekapt worden voor het maken van wc rollen. Het is zelfs zo ernstig dat al “bijna de helft van alle oerbossen ter wereld zijn verdwenen” https://www.wwf.nl/wat-we-doen/focus/bossen/ontbossing.

Naast de bomen zijn de chemische stoffen om wc papier te reinigen en te bleken de grootste boosdoeners. Deze komen in water of aarde terecht bij productie en bij het doorspoelen wat een grote negatieve milieu impact heeft. Wc papier heeft vaak ook nog een plastic verpakking die niet herbruikbaar en zal dus nog extra verbrand moeten worden om niet voor eeuwig op aarde rond te zwerven. Dit allemaal zorgt voorveel onnodige ontbossing, chemische vervuiling en CO2 uitstoot.

Wat is Eco Toiletpapier?

Om minder bomen voor hygiene papier te gebruiken en deze natuurlijke longen terug aan de planeet te geven zijn papierfabrikanten eco toiletpapier gaan ontwikkelen. Een goed voorbeeld hiervan is gerecycled wc papier en andere biologische alternatieven. Het gaat hierbij om toiletpapier dat is gemaakt van grondstoffen uit verantwoorde bossen, gerecyclede materialen en / of minder tot geen chemicaliën gebruik voor het maken van een wc rol.

Eco wc papier verkleint de milieu impact van wc rollen door ontbossing en degradatie tegen te gaan, CO2 uitstoot, energieverbruik en de ecologische impact van chemische stoffen te verminderen. Hieronder wordt uitgelegd wat nou goed eco toiletpapier is en wat de beste oplossing is.

Wat is eco wc papier

Als consument milieu impact verkleinen

Naast dat er bomen worden gekapt, zijn er ook veel chemicaliën en bleekmiddel nodig voor het maken van wc papier. En daar bovenop is wc papier 9 van de 10 keer verpakt in plastic. Kijk maar is in de supermarkt bij jou om de hoek. De consumenten worden echter wel steeds bewuster en willen hun persoonlijke last tot het milieu beperken. Dus wat is dan een milieuvriendelijke toiletrol en de beste oplossing voor onze dagelijkse behoeftes?

Het belangrijkste voor eco toiletpapier is de grondstof. Want je wilt zo min mogelijk bomen gebruiken het maken van wc papier. Duurzaam wc papier is op zijn minst een mix van virgin pulp en gerecycled papier. Beter is 100% gerecycled wc papier. En naar onze mening is een snel hernieuwbare plant zoals bamboe de ideale grondstof voor papieren wegwerp producten. Bamboe groeit namelijk tot wel 30 keer sneller dan bomen en kan zonder chemicaliën verwerkt worden. Dit betekent dus dat de milieu impact van bamboe wc papier ontbossing, energieverbruik en chemische stoffen vermindert.

Ten tweede moet het wc papier beter voor het milieu zijn door bijvoorbeeld geen onnodige chemicaliën toe te voegen zoals bleekmiddel en hierdoor extra productie processen met extra CO2 uitstoot toe te voegen. Hier ligt ook het probleem met gerecycled materiaal want daar is veel water en chemische reiniging voor nodig om weer een hygiënische wc rol van te maken.

Het is voor de consument niet makkelijk om de duurzaamheid van wc papier te zien op verpakkingen. Maar probeer te kijken naar de herkomst van het materiaal (FSC, EcoLabel) en of het wc papier klimaat neutraal is gemaakt. Als het wc papier biologisch afbreekbaar is dan zijn er geen chemicaliën aan toegevoegd. Als laatste moet er rekening gehouden worden met de verpakking zoals het gebruik van gerecyclede materialen bijvoorbeeld.

Hoe scoort Bamboi op eco toiletpapier?

Wist je dat Bamboi van 100% bamboe uit verantwoorde bossen is gemaakt, geen toegevoegde chemicaliën in het papier zitten en onze wc rollen met efficiënte processen zoals water recycling worden geproduceerd. Bamboi bamboe toiletpapier is klimaat neutraal, biologisch afbreekbaar en plasticvrij verpakt!

Eco toiletpapier
gepubliceerd op  Bijgewerkt op