Lees alles over onze CO2-voetprint 

February 12, 2024
Lees alles over onze CO2-voetprint
gepubliceerd op  Bijgewerkt op  

In de wereld van vandaag is klimaatverandering hot topic, en het is meer dan ooit van belang om na te denken over het effect van onze acties op het milieu. Een manier om dat te doen is door onze CO2-voetafdruk eens onder de loep te nemen. Onze CO2 footprint is de totale hoeveelheid kooldioxide (CO2) uitstoot die wordt geproduceerd als gevolg van onze dagelijkse activiteiten. De uitstoot per mens wordt gemeten aan de hoeveelheid energieverbruik, transport en product productie.

Door onze CO2-voetafdruk te begrijpen, kunnen we stappen ondernemen om onze impact op het milieu te verminderen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst. In dit artikel gaan we dieper in op de begrippen CO2 en CO2-voetafdruk. Daarnaast geven we meer inzicht in de CO2-voetprint van de productie en bezorging van Bamboi toiletpapier, om te laten zien dat Bamboi toiletpapier ook bijdraagt aan CO2 uitstoot reduceren. Bij kleine veranderingen in onze dagelijkse routine - zoals het kiezen van een product met een lagere CO2-voetafdruk - kan je al verschil maken.

Wat is CO2?

Allereerst is het van belang om te begrijpen wat carbon dioxide (CO2) eigenlijk is. CO2 is een natuurlijk gas dat van levensbelang is voor de atmosfeer en het klimaatsysteem van de aarde. Dit natuurlijke gas wordt geproduceerd door de verbranding van fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en aardgas, maar ook door andere menselijke activiteiten zoals ontbossing en cementproductie. Hoewel CO2 noodzakelijk is voor het overleven van planten en andere organismen, dragen verhoogde CO2–niveaus in de atmosfeer bij aan de opwarming van de aarde en klimaatverandering.

Bij verbranding van fossiele brandstoffen komen grote hoeveelheden CO2 in de atmosfeer terecht, met als gevolg een stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde en veranderingen in de weerpatronen. Dit heeft een reeks negatieve gevolgen voor het milieu: van een stijgende zeespiegel, toename van extreme weersomstandigheden tot schade aan de volksgezondheid en verlies van biodiversiteit.

Wat is CO2

CO2-voetafdruk

Een CO2-voetafdruk is een meting van de totale hoeveelheid broeikasgassen, voornamelijk koolstofdioxide (CO2), die wordt geproduceerd als gevolg van menselijke activiteiten. De term “voetafdruk” wordt gebruikt om de impact te beschrijven die een persoon, huishouden, bedrijf of land heeft op het milieu. Een CO2-voetprint houdt rekening met alle bronnen van uitstoot, zoals energiegebruik, transport en voedselproductie, en berekent de totale hoeveelheid CO2 die in de atmosfeer vrijkomt als gevolg van deze activiteiten. Het doel van de CO2 voetafdruk verminderen is het effect op het milieu te minimaliseren door het proces van klimaatverandering te vertragen. Dit doe je door de hoeveelheid broeikasgassen die in de atmosfeer vrijkomen te verminderen. Door de CO2-voetafdruk te begrijpen, kunnen individuen en organisaties weloverwogen beslissingen nemen over hoe zijn hun impact op het milieu kunnen verminderen en bijdragen aan een duurzamere toekomst.

CO2-voetprint van onze productie

De CO2-voetafdruk van Bamboi bamboe toiletpapier verwijst naar de hoeveelheid koolstofdioxide (CO2) die wordt geproduceerd tijdens de productie van ons toiletpapier. Bamboe toiletpapier wordt doorgaans geacht een lagere CO2-voetafdruk te hebben in vergelijking met traditioneel toiletpapier gemaakt van boompulp, omdat bamboe een snel groeiende, hernieuwbare bron is die minder energie en minder chemicaliën nodig heeft om te verwerken. Ook is bamboe een krachtige natuurlijke CO2 opslag die de lucht schoonhoudt. Bamboe slaat namelijk 35% meer koolstof op en laat 35% meer zuurstof vrij dan bomen. Daarnaast is de CO2 voetafdruk afhankelijk van het soort bamboe, het productieproces en het transport van het toiletpapier. Het toiletpapier van Bamboi is boom vrij, chemicaliën vrij, hypoallergeen en CO2 negatief. Wij hebben een LCA analyse gedaan van ons product waar uit blijkt dat de opgeslagen CO2 in de bamboe groter is dan de uitstoot van productie en transport bij elkaar. Bamboi® toiletpapier reduceert dus onder de aan de streep CO2.

CO2 neutrale bezorging

CO2-neutrale levering verwijst naar een leveringsmethode die de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) tijdens het vervoer van goederen neutraliseert of compenseert. Dit wordt bereikt door de totale hoeveelheid CO2-emissies te berekenen die tijdens het leveringsproces worden geproduceerd en deze emissies vervolgens te compenseren door middel van investeringen in bijvoorbeeld hernieuwbare energieprojecten. Het doel van CO2-neutrale levering is de koolstofvoetafdruk van het goederentransport te verminderen en de impact van het leveringsproces op het milieu te beperken.

Door de CO2-uitstoot te neutraliseren, kunnen bedrijven hun engagement voor duurzaamheid aantonen en werken aan een milieuvriendelijke toekomst. Bovendien kan CO2-neutrale levering bedrijven helpen hun totale CO2-voetafdruk te verminderen en bij duurzaamheidsdoelstellingen te halen.

Bamboi toiletpapier wordt geleverd door DHL Go Green Solutions. Dit is een initiatief van de bezorgservice DHL, waarmee zij streven naar een positieve klimaatbeweging. Zij zetten zich in “om de CO2-uitstoot te verminderen, bijvoorbeeld door duurzaam te bouwen en in de nabije toekomst alleen nog maar met elektrische bestelwagens te rijden”. Sinds 2022 zijn alle pakketzendingen van DHL klimaatneutraal, en dus ook de pakketzendingen van Bamboi toiletpapier.

CO2 neutrale bezorging

CO2-uitstoot en bamboe

Bamboe heeft verschillende voordelen als het gaat om het verminderen van de CO2-voetafdruk bij de productie van consumptiegoederen, waaronder toiletpapier. Bamboe is een snelgroeiende en hernieuwbare grondstof, wat betekent dat het snel kan worden geoogst en aangevuld, waardoor er minder nieuwe bomen hoeven te worden gekapt voor de papierproductie. Bamboe vereist ook minder energie en minder chemicaliën om te verwerken in vergelijking met houtpulp, waardoor de impact op het milieu nog kleiner wordt. Bovendien is bamboe van nature bestand tegen ongedierte en heeft het minder water nodig dan bomen, waardoor het een duurzamer gewas is.

Dit vermindert niet alleen de CO2-voetafdruk bij de productie van producten gemaakt van bamboe, maar heeft ook positieve milieueffecten die verder gaan dan alleen het verminderen van emissies. Door bamboe als grondstof te gebruiken, kunnen fabrikanten de CO2-voetafdruk van hun producten helpen verminderen en een positief effect op het milieu hebben. Bovendien kan het gebruik van producten op basis van bamboe, zoals toiletpapier, helpen om de consument bewust te maken van het belang van duurzaamheid en de impact van hun aankoopbeslissingen op het milieu. Wil jij ook je steentje bijdragen aan het verminderen van de CO2-voetafdruk? Bestel dan Bamboi bamboe toiletpapier in onze webshop. Lees meer over Forest Stewardship Council (FSC) en Bamboi.

gepubliceerd op  Bijgewerkt op