Bamboe verzorgen, hoe doe je dat?

February 12, 2024
Bamboe verzorgen - hoe doe je dat
gepubliceerd op  Bijgewerkt op  

Bamboe is een populaire plant om zowel het binnen interieur mee op te frissen, als de tuin levendiger te maken. De plant blijft namelijk het hele jaar groen, mits het de juiste verzorging krijgt. Het duizend jaar oude supergras zou zelfs wonderlijke krachten hebben die negatieve energie uit de omgeving wegneemt. Volgens de Chinese Feng Shui filosofie zorgt het hebben van een bamboeplant voor rijkdom, gezondheid en geluk. Daarnaast heeft bamboe een verkoelend effect en werkt als een natuurlijke airconditioning voor de directe omgeving. Het opwarmen van de aarde betekent steeds hetere zomers, maar deze plant kan de temperatuur tot wel acht graden doen dalen in zowel de tuin als in dichte kamers. Goede redenen om een eigen bamboe aan te schaffen, maar hoe onderhoud je deze eigenlijk? Bamboe plant verzorging is gelukkig niet zo moeilijk als het lijkt.

Hoe plant ik mijn bamboe?

Bamboe komt in verschillende soorten en maten. Er zijn wel 1000 bamboe soorten! De nieuwe omgeving van de bamboeplant bepaalt de verzorging aangezien er een groot verschil bestaat met binnen en buiten. Daarbij moet er ook gelet worden op het ras van de bamboe, want voor je het weet, groeit er een heel bamboebos in de tuin. De manier waarop de bamboe geplant wordt, heeft invloed op een groot deel van het leven van het supergras.

Buiten Bamboe

Het beste kan de bamboe in de periode tussen februari tot aan begin herfst geplant worden op een plek in de tuin waar het niet te vochtig is. Als de grond te nat is, bestaat er een grote kans dat de wortels gaan rotten. Bij het bamboe planten is het belangrijk dat er een gat gegraven wordt dat minimaal twee keer zo groot is als de kluit. Het supergras houdt namelijk van ruimte. De kluit moet voor de plaatsing even in water gedompeld worden en kan daarna zo de in de grond worden gezet. Het gat wordt vervolgens opgevuld met organisch materiaal zoals houtsnippers of afgevallen bladeren. Daarna mag de nieuwe bamboe plant flink wat water krijgen zodat alle luchtzakjes rondom de kluit verdwijnen. In de eerste week is het gras extra dorstig, daarom is het belangrijk dat het dagelijks water krijgt. Daarna is gieten om de 2 à 3 dagen voldoende, afhankelijk van de standplaats van de plant en hoeveel zonuren de bamboe krijgt. Bamboe plant verzorging buiten gaat vaak veelal vanzelf omdat de natuur een groot handje meehelpt.

Als de bamboe niet direct in de tuingrond geplaatst wordt, maar in een plantenbak, moeten er eerst hydrokorrels onder in de pot gestrooid worden. Het water wordt daardoor gelijkmatiger verdeeld en overtollig water kan weer worden opgenomen. Zo bestaat er een kleinere kans dat de wortels van de bamboe kunnen gaan rotten. Verder kan de plantenbak gevuld worden met normale potgrond en is voldoende water geven in de eerste periode cruciaal. Het beste kun je kiezen voor middelhoge of laagblijvende bamboe in pot, aangezien deze niet zo snel groeit als zijn soortgenoten.

Hoe plant ik bamboe

Woekerende vs. Niet woekerende bamboe

Voordat de nieuwe bamboeplant aangeschaft kan worden voor in de tuin, moet men zich bewust zijn van de verschillende soorten bamboe die er zijn. Het gras is namelijk berucht om zijn agressieve groei waarmee menig burenruzie uitgelokt kan worden, maar dat geldt niet voor allemaal. De manier van groeien bepaalt het verschil tussen woekerende en niet woekerende bamboe. Niet woekerende bamboe vormt nieuwe scheuten via één pol en concentreert zich daardoor op een gelijkmatige groei. Woekerende bamboes daarentegen staan bekend om hun snelgroeiende en uitbreidende vermogen in de tuin door de ondergrondse uitlopers. De wortels vermeerderen zich vaak oncontroleerbaar en kunnen andere planten tot verdrukking brengen. Dat komt doordat deze bamboe ondergrondse worteluitlopers (rhizomen) vormt die zich horizontaal door de grond graven en daar nieuwe bamboescheuten groeien. Zo kan er plots twee meter naast de originele bamboe plant een nieuwe spriet opduiken. Met een kleine tuin is een woekerende bamboe daarom geen goed idee. Wel kun je de wortels van deze soort begrenzen met een wortelbegrenzer. Deze wordt minstens 65 centimeter diep in de grond gegraven rondom de kluit van het supergras, het vormt als het ware een hek voor het territorium waar enkel de bamboe mag groeien. Op deze manier voorkom je een bamboe invasie in de tuin. Onderzoek dus altijd bij de verkoper om welke bamboesoort het gaat. Wil je liever de bamboe buiten in een pot plaatsen? Dan kun je het beste kiezen voor een niet woekerende bamboesoort, zoals de Fargesia. Daar is de kans klein dat de pot zal barsten door de sterke wortels.

Binnen Bamboe

De bamboe schittert ook in binnenruimtes en is een makkelijke plant om te onderhouden. Vaak wordt deze bamboesoort gehouden in een klein bosje stengels die kleine wortels aan de uiteinden hebben, ook wel lucky bamboo genoemd. Het hebben van een volwassen bamboe struik met kluit is namelijk lastiger binnenshuis vanwege de lage luchtvochtigheid en gebrek aan licht en ruimte. De lucky bamboo is daarom een goede tussenoplossing. Deze is een echte waterliefhebber en is thuis in veel water, anders dan de buiten bamboe. De losse stengels staan mooi in een, bijvoorbeeld, doorzichtige vaas waardoor je het groeiproces kan zien. Onderin de vaas wordt een laag van minstens 5 centimeter kiezelstenen of grind gelegd zodat de plant goed rechtop kan staan, afhankelijk van de grootte van de stengels. Daarna wordt de pot gevuld met water tot net iets boven de steenlaag. Bamboe zou het zuurstofgehalte in kamers doen verhogen en kan zelfs lucht filteren. Liever een bamboestruik in een pot? Het hebben van een bamboe gewas met kluit is helaas lastiger binnenshuis omdat de luchtvochtigheid vaak te laag is. Zorg in dit geval dus altijd dat dit gehalte minstens 50 procent is.

Help! Mijn bamboe krijgt gele blaadjes

Niet schrikken, er bestaat een grote kans dat de bamboe in de herfst een paar gele bladeren krijgt. Een heel natuurlijk proces, zoals bij vele andere boom- en grassoorten die aan het einde van de zomer bladeren beginnen af te stoten ter voorbereiding van het winterseizoen. Het aantal gele blaadjes hangt af van de grootte en soort van de bamboe. Jonge bamboe heeft namelijk wat minder last van bladuitval. Toch is het belangrijk om de plant verder te onderzoeken wanneer de bladeren verkleuren in de andere seizoenen zoals in de winter, zomer of lente.

Ten eerste zou wateroverlast een oorzaak kunnen zijn voor de plotse verandering in kleur. Bamboe houdt ontzettend van water, maar te veel gieten kan ervoor zorgen dat de haarwortels lang onder water staan waardoor deze geen zuurstof meer kunnen krijgen. Hierdoor kunnen de gevoelige wortels afsterven. Daarom is het belangrijk dat de bamboe met kluit en al uitgegraven wordt zodat de wortels kunnen drogen. Wanneer het een buiten bamboe betreft, kan de grond rondom de wortels los worden gemaakt zodat de vertakkingen lucht krijgen en weer op adem kunnen komen.

Een andere mogelijke oorzaak voor gele blaadjes is chlorose. Een lastig woord, maar het betekent niets meer dan een tekort aan voedingsstoffen zoals ijzer, magnesium of stikstof. Passende bamboevoeding kopen kan een oplossing zijn om het supergras weer op te peppen en mooi groen te maken. Ook bamboe heeft soms behoefte aan super foods en heeft graag een traktatie! De gevallen bladeren rondom de bamboeplant kun je gerust laten liggen, aangezien de bladeren nog voedingsstoffen bevatten die de grond zal absorberen. Het dient als het ware als een zelfvoorzienende compost. Bamboe is duurzaam!

De binnen bamboe kan ook last hebben van gele blaadjes. Vaak komt dit doordat het water in de pot of vaas niet meer gezond is voor de plant. Daarom is het belangrijk om de lucky bamboo uit de kiezelgrond te verwijderen en het gehele water te verversen. Als het kraanwater veel chloor of fluoride bevat, kun je het beste kiezen voor flessenwater of gefilterd water aangezien dat minder zout heeft en meer mineralen. De bamboe merkt op wanneer de ruimte te droog wordt, ook dan kunnen de blaadjes geel kleuren. Een hoger luchtvochtigheidsgehalte is daarom gewenst, vooral in de wintermaanden wanneer de verwarming binnen weer aangaat. Een bakje met water op de verwarming doet wonderen voor de bamboe! Het water zal verdampen door de warmte en maakt zo automatisch de lucht vochtiger. Wanneer de bovenkant van de bamboestengel aan het sterven is en donkergeel kleurt, kun je het beste het dode stuk bamboe afsnijden. Zo kan de rest van de plant herstellen en zal de bamboe weer mooi aangroeien.

Gele blaadjes bamboe

Hoe onderhoud ik mijn bamboe?

Bamboe is gelukkig een eenvoudige plant qua verzorging en is niet veeleisend. Voornamelijk het voldoende water geven maakt de plant gelukkig. Af en toe verouderde halmen en blaadjes verwijderen zal de bamboe goed doen, net als een kappersbeurt. Toch is het belangrijk goed geïnformeerd te zijn welke bamboesoort er is aangeschaft. Elke bamboe heeft zijn eigen karakter en daarbij hoort een eigen handleiding. Maar over het algemeen gelden de hier genoemde basisregels voor elk bamboe gewas en diens bamboe onderhoud. De bloei van bamboe is heel onregelmatig en verschilt qua soort bamboe. De kans dat jouw bamboe gaat bloeien is echter heel klein. Het kan wel 120 jaar duren voordat het gras in een bloeiperiode komt! De bamboe snoeien is vaak niet nodig. De bamboe plant laat vanzelf bladeren vallen die afgestorven zijn. Snoeien is daarom alleen gebruikelijk als de bamboe wat frisser moet ogen.

Zonlicht

Zonlicht speelt een grote rol in het leven van de bamboeplant. Te veel direct zonlicht maakt het supergras niet gelukkig en kan zorgen voor het verlies van blaadjes. De binnen bamboeplant kan soms wat kieskeurig zijn met welke plek hij in de kamer het fijnste vindt. De bamboe op verschillende plekken zetten, kan helpen om erachter te komen waar de plant het liefste thuis is. Het liefste wel op een lichte plek dichtbij het raam. De buiten bamboe daarentegen is minder kieskeurig met zonlicht en heeft vooral behoefte aan veel water. Een volwassen bamboestruik verplaatsen in de tuin gaat namelijk wat lastiger. Als de buiten bamboe in een pot leeft en gele blaadjes krijgt, kan het helpen om deze in de halfschaduw te zetten. Op die manier kan het supergras genezen van de overtollige zonuren.

Heeft bamboe veel water nodig?

Het groene supergras kan prima een kort tijdje zonder water en overleeft een drogere periode. Bamboe communiceert via zijn bladeren wanneer het dorstig is door de bladeren op te laten krullen. Wanneer de plant te lang geen water heeft gehad, laat het enkele bladeren vallen zodat de rest van de plant genoeg gehydrateerd blijft, een ware opoffering dus. Toch moet er goed in de gaten gehouden worden dat de bamboe constant een vochtige ondergrond heeft. Bamboe water geven moet vooral in de zomer omdat de bamboeplant dan extra dorstig is. De grond mag nooit helemaal uitdrogen, dan bestaat het gevaar dat de bamboeplant zal sterven.

En welke voeding is het beste?

De buiten bamboe houdt van bemesting! Daarom kan wat extra bamboe mest in vooral de zomer- en lentemaanden geen kwaad. Het voorjaar is de beste periode om het supergras een boost te geven omdat dit het groeiseizoen voor de plant is. Organisch mest zoals bijvoorbeeld koemestkorrel werkt prima voor de bamboe, let wel op dat het fosfaatgehalte hierin laag is. Stikstofhoudende meststoffen stimuleren een gezonde groei en helpen de plant te herstellen na de koude wintertijd. Al met al geldt de NPK-regel bij mestproducten omdat deze de voedingsstoffen vormen die noodzakelijk zijn voor gezonde planten. Mest moet veel stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) bevatten, dus bij twijfel altijd even het etiket van de mest verpakking lezen. 3 a 4 keer per jaar bemesten is voldoende voor het supergras. Afhankelijk van de grootte van de bamboe wordt een handje tot aan een schep mest tussen de grashalmen verspreid en afgetopt met water. Voor de binnen lucky bamboo is mest natuurlijk niet nodig, gezien deze het hele jaar enkel in water en grind staat.

Bamboe verzorgen en voeden

Bladluis! Wat nu?

De bamboe is een sterke plant die weinig last heeft van ongediertes en andere kwalen van buitenaf. Soms kan het echter voorkomen dat bladluizen van andere planten overlopen naar het supergras. Vooral als de plant even niet lekker in zijn ‘vel’ zit, is deze vatbaarder voor ongenodigde gasten. Geen zorgen, bladluis is niet schadelijk voor het groeiproces en door goede verzorging en voldoende water verdwijnen de bladluizen vaak vanzelf. Vaak is een harde waterstraal genoeg om de bladluizen mee weg te spoelen of zet de pot met de bamboe een nachtje in de regen. Als de bladluizen hardnekkig zijn, kun je ervoor kiezen om natuurlijke vijanden (lieveheersbeestjes bijvoorbeeld) in te zetten die de ongewenste insecten opeten.

gepubliceerd op  Bijgewerkt op