Alles over bamboescheuten

February 12, 2024
Alles over bamboescheuten
gepubliceerd op  Bijgewerkt op  

Door dat de bamboe plant van nature snel groeit, zitten er voordelen verbonden aan het utiliseren van de plant. Zo kan bamboe bijvoorbeeld worden gebruikt als vervangend materiaal voor het maken van gebruiksvoorwerpen zoals wc-papier. Daarnaast heeft de bamboeplant nog meer positieve eigenschappen. Wist je bijvoorbeeld dat bamboe ook eetbaar is? De bamboescheuten - eigenlijk de babyplantjes van de bamboe - worden in veel Aziatische gerechten op verschillende manieren gebruikt. Daarnaast zijn bamboescheuten ook gezond door dat ze van nature rijk zijn aan vitamines, mineralen en antioxidanten.

Wat zijn bamboescheuten?

Zoals hierboven vermeld zijn bamboescheuten de jonge uitlopers van de bamboeplant. Bamboescheuten lijken een beetje op asperges en ontspruiten naast de bamboe. Net zoals alle andere grassoorten slaat de bamboe haar kracht op in de wortels onder de grond. Dit zorgt er voor dat de bamboe snel groeit als de omstandigheden gunstig zijn. Door de giftige cyanogene glycosiden die in bamboe zitten zijn de rauwe scheuten niet eetbaar. Wanneer de bamboescheuten gekookt worden, wordt deze stof afgebroken.

De verse bamboescheuten zijn tot twee weken houdbaar mits ze goed worden bewaard in de koelkast en niet in het zonlicht. Wanneer de bamboescheuten worden blootgesteld aan zonlicht krijgen ze namelijk een bittere smaak. Dezelfde smaak ontstaat bij oudere, niet verse scheuten. Daarom moeten de oudere bamboescheuten dun worden gesneden en dan meerdere malen gekookt voordat ze gegeten kunnen worden.

Wat zijn bamboescheuten

Wat kun je doen met bamboescheuten?

De bamboescheuten kunnen op verschillende manieren worden bewerkt en ze zijn daar door verkrijgbaar in verse, gedroogde of ingeblikte variant. Eenmaal gekookt zijn bamboescheuten knapperig en hebben ze een frisse smaak. In Nederland zijn we dan misschien niet zo bekend met bamboescheuten als groentesoort, maar met name in de Aziatische keuken worden bamboescheuten veel gebruikt. Zo kunnen de scheuten bijvoorbeeld gesneden in reepjes als bijgerecht worden opgediend met een beetje sojasaus en boter. Ook kunnen de scheuten worden toegevoegd aan soepen, stoofschotels, salades en jus.

Ingemaakte bamboescheuten dienen als oosterse snacks. Het merg van de jonge scheuten kan ook worden gepekeld en gebruikt als specerij. Deze menma is een veel gebruikte garnering voor ramen noedelsoep. In de Thaise keuken worden bamboescheuten gebruikt in roerbakgerechten, in soepen zoals tom kha kai, in currys maar ook in salades. In Indonesië is het gebruikelijk om de scheuten in dunne reepjes te snijden en te koken in kokosmelk en kruiden om zo gulai rebung (een Indonesische curry) te maken. Andere recepten met bamboescheuten zijn sayur lodeh (gemengde groenten in kokosmelk) en lun pia (ook wel lumpia: gefrituurde gewikkelde bamboescheuten met groenten).

Zijn bamboescheuten gezond?

Uit een publicatie in de Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety blijkt dat bamboescheuten laag zijn in calorieën, rijk aan voedingsvezels en vol zitten met essentiële voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen omvatten eiwitten, koolhydraten, aminozuren, mineralen, vetten, suikers, vezels en zouten. In 100 gram van deze groenten zitten bijvoorbeeld slechts 27 calorieën, een hoog eiwitgehalte (2,6 gr) en een verwaarloosbare hoeveelheid vet (0,3 gr). Opvallend is ook de hoeveelheid vitaminen die bamboescheuten bevatten, zoals vitamine A, E, B-vitaminen, thiamine en foliumzuur. Daar komt nog bij dat de groentesoort ook bestaat uit mineralen zoals calcium, magnesium, kalium, fosfor en ijzer.

In Aziatische landen staan bamboescheuten vooral bekend om de gezondheidsvoordelen. Door de vitaminen en mineralen zijn bamboescheuten ideaal om het immuunsysteem van het lichaam te verbeteren. Ook de oxidanten zijn essentieel voor het versterken van het lichaam van binnen uit. Er zijn onderzoeken die er op wijzen dat de fytosterolen en fytonutriënten die bamboescheuten bevatten ideaal zijn voor het verminderen van het cholesterol gehalte. Dit zorgt voor een soepele toevoer en beweging van bloed door het lichaam en beschermt daardoor de gezondheid van het hart.

Andere onderzochte gezondheidsvoordelen zijn het helpen bij een gezonde stoelgang en de ontstekingsremmende eigenschappen. Hierdoor kunnen bamboescheuten ook helpen. Lees nog meer over bamboe en de voordelen van bamboe wc papier.

bij het schoonmaken van wonden en zweren. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt ervan uitgegaan dat bamboescheuten ook de bevalling op gang kunnen helpen.

Kortom, bamboescheuten zijn een veelzijdig ingrediënt dat gebruikt kan worden in verschillende soorten gerechten op verschillende soorten manieren. Naast het feit dat de bamboescheuten eetbaar zijn, hebben ze ook een medicinale werking en zitten boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten. De veelzijdigheid van de bamboescheuten versterkt nog maar eens de algemene opvatting dat bamboe een bijdrage levert aan het verbeteren van de wereld.

Bestel ons bamboe toiletpapier!

gepubliceerd op  Bijgewerkt op